Продукти:

1ч.ч. червена леща
4ч.ч. вода
1-2 ч.ч. зеленчуци (моркови, зеле, карфиол, тиквичка, картофи….)
1 домат (обелен и наситно нарязан)

1ч.л. кимион на семена
1ч.л. синапено семе
1 дафинов лист
½ – 1 ч.л. джинджифил на ситно
¼ асафетида
1ч.л. кориандър смлян
1ч.л. чимен смлян
½ – 1 ч.л. куркума
Нещо зелено за поръсване – копър, магданоз…
Басмати ориз (репептата е по-долу)

Приготвяне:

В 3-литоваа тенджера слагаме предварително измитата леща и студената вода. Готвим на силен огън, докато заври. Започва да се отделя пяна, която премахваме. Прибавяме всички подправки без кимиона и синапа, зеленчуците,  намаляваме котлона и готвим под капак на слаб – среден огън 10 минути. Посоляваме и разбъркваме и готвим още 5 минути.
През това време правим чоунч в джезве: слагаме малко гхи или друга мазнина за готвене и след като се загрее се слагат синапа и кимиона, изчаква се да започнат да пукат синапените семена и да заухае приятно на подправките. Добавяме веднага към дала, слагаме също нарязания на ситно домат и зелената подправка и разбъркваме. Може да се прибави и лимонов сок по желание.

Ориз басмати на пара

1ч.ч ориз басмати

Слагаме в тенджера с дебело дъно ориза и вода, колкото да покрие 2 пръста над ориза и оставяме да престои 30 минути. След това време би трябвало да е останал един пръст бода над ориза, ако ли не отливаме малко. Слагаме тенджерата на силен котлон да заври. След като е завряло силно, посоляваме и съвсем леко се разбърква, слага се капака и се намаля котлона до най–слабо, ако е газов котлон и се готви така 6-7 минути. Ако е електрически котлон, направо се изключва, плочата остава нагрята и се готви така 8-10 минути без да се вдига капака и в двата случая. След това се вече може да се отвори, да се добави зехтин и леко да се разбърка с рядка вилица.